VA 240816

Tal com dèiem en un darrer article, que ja podeu trobar publicat al nostre web a l’enllaç: https://www.catproposa.cat/va-240718  , “en un proper article direm quina és la nostra opinió del que creiem que s’ha de fer i si li serveix al President, ni que sigui una mica, ja haurem contribuït al ressorgiment del país,”


Però per entendre el perquè del que proposem volem fer unes reflexions.


En un moment de canvi social i avenç polític important, sempre passa el mateix, una part de la societat s’hi oposa de manera activa, doncs un avenç cap a alguna cosa desconeguda sempre crea recels i oposició.


En política, aconseguir la independència de Catalunya no triomfarà si una bona part del poble “no independentista” no veu les millores que aconseguirà amb la independència, i això s’ha de preveure des d’ara.


Per tant els independentistes estem abocats a demostrar com de millor serà la nova societat amb la independència per aconseguir el major recolzament possible de la societat catalana.


I això s’ha de fer, un a un, en cada tema social i sectorial que té plantejats la nostra societat. En podem citar uns quants sense pretendre ser exhaustius i segurament molts d’ells s’han de desdoblar en sub sectors especialment si estem fent un treball més ampli de país, però el mateix es pot fer en àmbits més reduïts a nivell territorial.


Però això ha de formar part d’una Estratègia Compartida per tot l’independentisme. Començarem per aspectes més polítics i organitzatius que son cabdals per tenir el millor país lliure i sobirà i simultàniament en aspectes sectorials generals i anirem concretant propostes.


Per fer això als més alts nivells de Catalunya, l’independentisme ha de convocar, per formar part de Grups de Treball de cada sector, a la ciutadania que pugui aportar la seva visió i experiència i els majors experts en cada tema sectorial, atenent-se a la seva meritocràcia contrastada, a aquells que, tot i poder defensar postures enfrontades, treballant-ho a consciència, debatent des del punt de vista de com es poden abordar les solucions més adients per al país sencer, poden arribar a aquelles solucions consensuades, aquelles propostes win-win i es pugui plasmar en la millor solució possible en cada sector.


Segurament amb algun mecanisme de mediació que pugui valorar el que té de positiu l’avenç proposat i com reparar els nous problemes que pot plantejar. Aquesta funció la podrien fer equips d’experts amb intervenció de les institucions.


En aquest sentit no partim de zero, també hi han forces treballs publicats i en citem alguns en els que hem participat personalment, molts del nostre grup . Per exemple ens referim al Congrés participatiu Catalunya i Futur.


A finals de l’any 2016, un grup de persones, organitzades en l’associació Exigim, hereves de la feina iniciada, l’any 2014, per l’associació El país que volem i continuada per Reinicia vam impulsar el projecte al que se’l va batejar amb el nom Congrés participatiu Catalunya i Futur, amb l’objectiu de celebrar un gran Congrés sobre el futur del nostre país, obert a tota la ciutadania.


Es va fer la seva presentació pública, a l’IEC el dimecres 3-juliol-2017, es va estar treballant durant tot el 2017 i va continuar el 2018, tot i la repressió després de l’1-O, finalment es van fer presentacions sectorials, com la d’Equilibri amb la Naturalesa el 15/9/2018, a la seu de l’IEC, sota la Presidència de Joandomenech Ros president de l’IEC i Vicepresident 1r del Congrés. El Congrés es va tancar  a finals del 2019 havent fet una mitjana de 10 grans debats per àrea amb quasi 200 ponents experts i més de 800 convidats en tots els àmbits.


La feina es va continuar, per part d’alguns sectors, com la nostra associació Catalunya Proposa, pràcticament fins a finals del 2021. Malauradament, es van escriure un munt de treballs, però la fase de participació ciutadana no va poder-se fer i el treball es va quedar aparcat per a millors moments. Ara creiem que pot ser una moment per recuperar-lo, malgrat que molts treballs son, d’abans del 2021, però veurem que adaptant-los en el temps, les línies generals en son plenament vigents. Al menys podrà servir per reiniciar els debats i aprofitar els treballs. I ara es podran fer les aportacions ciutadanes que en aquell moment no es van poder fer.


Però ara, aquesta proposta nostra coincideix, gairebé fil per randa amb el que acaba de proposar l’ANC que també proposa crear una Comissió d’Estructures de país formada per diversos grups de treball sectorials. A més aquests grups poden enllaçar amb un objectiu del Consell de la República que proposa (de fet des de fa ja un temps) constituir l’Assemblea de Legislació Republicana que és la cambra encarregada d’anticipar i preparar el marc legislatiu de la República Catalana.

 

Per fer tot això podem citar molts dels temes tant polítics com d’àmbits sectorials tan generals com concrets, dels que es varen tractar al CCiF, com d’altres que hi hem incorporat posteriorment però dels que se’n han fet també importants aportacions:


Front Internacional.

Front Espanyol.

           Front Espanyol (1)

           Front Espanyol (i 2)

Front Interior: Institucional.

Generalitat.

Ajuntaments.

Àrees temàtiques o sectorials:

Sobirania Jurídica.

           Front Jurídic (1)

           Front Jurídic (i 2)

Sobirania en Seguretat

Defensa  

Sobirania Econòmica

           Fiscal i financera

Sobirania en Industria, comerç i turisme

Sobirania Cultural.

           Llengua

Sobirania en Educació

           Recerca i Coneixement

Sobirania en Joventut i esports

Sobirania en comunicació

Sobirania en Sanitat

Sobirania en Sistemes socials

Sobirania en Immigració

           Inserció social

Sobirania en Medi Natural

Sobirania en Aigua

Sobirania en Agricultura, ramaderia, alimentació

Sobirania en Residus

Sobirania en Urbanisme i Territori

Sobirania en Infraestructures i serveis

Sobirania en Mobilitat i Transports

Sobirania Energètica

 

Fem-ho possible. Veiem que hi ha moltes coincidències i per tant vol dir que això pot ser seguit per molta gent i aquests grups d’experts, amb les aportacions ciutadanes de gent interessada en cada tema sectorial, poden reeixir en la seva tasca.

 

Som-hi. Nosaltres anirem publicant treballs en els diferents sectors proposats i esperem que serveixin per incorporar als debats.

 

Joan Guarch i Calvet


Catalunya Proposa


16/8/2024

Share by: